Matkällaren

Vår blogg om allt gott. Till alla ni nomnom-människor där ute. Vi vet, vi vet, det finns miljoner av oss. Men det stoppar oss inte. Det blir restauranger, mat, vin, kaffe, öl, recept, inspiration och kärlek. Lämna gärna feedback, frågor eller önskemål i kommentatorsfälten.

Sobrasada

SobrasadaKanske min favorit av de embutits som görs på Mallorca. Den röda mjuka bredbara korven som är mustig, salt, söt, lite syrad och otroligt smakrik.

Den är känd som ett emblem för mallorcansk matlagning men den återfinns faktiskt på andra ställen också. I Algeriet, innan självständigheten gjordes en variant som kallades för soubressade (fr). På Sicilien gör man en variant som heter soppressata (it) sedan 1400-talet och det debatteras vilken som är den ursprungliga.

På Mallorca görs den med fläskkött, bacon, salt, peppar och det röda söta paprikapulvret pimiento. Ingredienserna mals till en massa som sedan läggs i en del av tarmarna, blåsan eller magen från grisen. Beroende på vilken del man lägger massan i, påverkas smaken och karaktären och de har därför olika namn. Den vanligaste varianten, semirrizada, är från tunntarmen. Den största varianten heter bisbe som stoppas i magen. Sedan hängs korven upp för att kureras och beroende på storlek får den hänga olika länge. Här brukar man använda röda eller röd-vita snören till de som är picante, starkare och som förutom pimiento också innehåller cayennepeppar.

Sobrasadan kan sedan bres på bröd (t ex som pa amb oli), stekas eller användas i grytor. Jag gjorde en gryta med fräst sobrasada i och den fick en väldigt mustig och god smak. Sobrasadan smälte och blandades helt upp i grytan som också gav den lite textur.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lämna en kommentar

Information

Detta inlägg publicerades på 18/01/2013 av i Kött och märktes , , , .