Matkällaren

Vår blogg om allt gott. Till alla ni nomnom-människor där ute. Vi vet, vi vet, det finns miljoner av oss. Men det stoppar oss inte. Det blir restauranger, mat, vin, kaffe, öl, recept, inspiration och kärlek. Lämna gärna feedback, frågor eller önskemål i kommentatorsfälten.

Piadina

Piadina på EspressionMånga kulturer har sina eget flatbröd. En av mina favoriter är nog piadinan, från Emilia-Romagna-regionen i Italien. Brödet bakas traditionellt på vetemjöl, vatten, salt och grisfett (eller ibland olja). Detta bröd bakar man sedan på en teggia, en platt stekpanna gjord av lergods. Det går nog bra att göra det i vanlig stekpanna också förstås. Brödet blir frasigt, lite salt och förvånansvärt saftigt. Konsistensen är perfekt, håller ihop bra men man blir inte trött av att tugga det. Eftersom det ofta innehåller grisfett så passar det inte alla. Men mig.

I Emilia-Romagna finns det gatukök, piadineries, som serverar fyllda piadinas, förr i världen var det mest fattigmanskost och då var de fyllda med t ex kål eller potatis och olivolja, men idag finns alla varianter. T o m söta, med nutella. Oftast viker man den bara på mitten och gräddar sedan, men ibland använder man helt enkelt piadinan och gör en wrap av det, enkelhet i ätandet i sann street food-anda.

Den här som serveras på Espression, är fylld med ruccola, parmigiano reggiano och kalkon (även om lufttorkad skinka t ex parmaskinka är ännu bättre). Lite peppar och olivolja. Väldigt gott.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 08/02/2013 by in Bröd and tagged , , , , .
%d bloggare gillar detta: