Matkällaren

Vår blogg om allt gott. Till alla ni nomnom-människor där ute. Vi vet, vi vet, det finns miljoner av oss. Men det stoppar oss inte. Det blir restauranger, mat, vin, kaffe, öl, recept, inspiration och kärlek. Lämna gärna feedback, frågor eller önskemål i kommentatorsfälten.

Alice och den pomologiska mångfalden

AliceEn av mina stora idoler inom gastronomi är Magnus Svensson, kreativ ledare på sommelierutbildningen på Restaurangakademien. Jag har haft en sensorikföreläsning av honom för flera år sedan men den sitter fortfarande. Förutom att vara otroligt kunnig är han också en god talare. En egenskap som jag värdesätter högt.

Magnus Svensson har tillsammans med Åke Johannesson bildat Gastronomigruppen. Gastronomigruppen, är betydligt mer inriktad än vad namnet klingar, de tillverkar äppelmust. Från en sorts äpple, från ett område åt gången. Specialmust. Ursprungsmust. Single Apple Variety-must. Spännande.

Vi har i Sverige en herrans massa fler äppelsorter än de (5 eller färre) vi ser på ICA. Varje sort har ju sin egen karaktär och egenskaper. Det vore ju väldigt synd om äppelodlandet i Sverige homogeniserades ännu mer och vi förlorade denna mångfald. Och det är precis det Gastronomigruppen kämpar emot genom att tillverka och sälja must.

Även Sveriges Pomologiska Sällskap bör nämnas som mångfaldens förkämpar bland äpplen.

Så länge har jag gått och suktat efter att smaka frukten av Gastronomigruppens arbete. Men då skörden har skett under sommaren/hösten så har den inte varit tillgänglig förrän nu i höstas. Och så igår, på julmingel hos Hill + Knowlton, fick jag smaka ”Alice”.

Alice kommer från Södra Mellby, söder om Kivik. Att området är bra för äpplen känner nog de flesta till. Sorten är förhållandevis ung, från 60-talet och mognar tidigt. Tidiga äpplen har ofta ganska låg sockerhalt och hög syra. Så även Alice.

Karaktären beskrivs som frisk och stram med syra med fruktighet som får en att tänka på gröna äpplen.

Personligen har jag druckit en del knastertorr must och cider på sistone så den här slog mig ändå som behagligt söt och syran gav just friskhet utan att drycken blev sträv. Den var tvärt om mjuk och jag upplevde den inte alls som astringent. Gott var det så klart.

Det kommer bli spännande att följa denna buteljerade pomologiska mångfald framöver.

Annonser

2 kommentarer på “Alice och den pomologiska mångfalden

  1. Ping: Trevlig blogg från Matkällaren | Gastronomigruppen

  2. Ping: Brax on Food » Blog Archive » ett mustprovning att längta till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: